F I T Z H A R R I S   D E S I G N S

A R C H I T E C T S      +     D E S I G N E R S

F I V E   G A B L E S   B U N G A L O W

Originally built in 1925, this charming one and a half story bungalow in Arlington's historic Maywood neighborhood gets a full renovation and rear addition for a new growing family of 5. In order to comply with the historic requirements, FitzHarris Designs designed the rear addition's massing and roof lines to complement the original structure. To maximize the useable space, the basement media room extends below the screen porch, and the master bathroom extends above it. Spray foam insulation, skylights for natural light at interior stairs, windows/french doors on all four sides of the great room, drive strips to reduce impervious surface, and stormwater planters to filter clean rainwater bring the home into the 21st century with modern updates and sustainable sensitivity.  It is certified under Arlington's Green Home Choice program.  The project won an Award of Excellence in the 2013 DESIGNArlington competition.

cache/wst.opf.4440637.xml
2 3 R D   G R A Y   B U N G A L O W 

Originally built in 1915 in Arlington's Maywood historic district, the bungalow’s small closed off rooms, tiny kitchen, and shared duplex garage needed major attention.  The design included a renovation of the original house and a rear addition that seamlessly integrated a new gourmet kitchen and screen porch. The new kitchen is open to the dining room and creates a large social gathering space the house so desperately needed. The design also maintained the house’s original charm with custom cabinetry, handmade subway tiles, soapstone counters, exposed rafters, and reclaimed heart pine wood floors with radiant heat. Outside, the design involved a new carriage house with a side porch for a garden focal point. The remaining yard is designed as an inviting outdoor room to help the house “live larger,” defined by the flanking porches with an organic shaped stone patio, vegetable and flower beds, and an understated white picket fence for some privacy.  The project won an Award of Excellence in the 2011 DESIGNArlington competition. An independent jury noted the project was designed like a “jewel box” with attention to detail, historic appropriateness, and well scaled-massing.
cache/wst.opf.4440726.xml